Erett
Stymulator dojrzewania
Erett sprzyja produkcji cukrów i przyspieszeniu biochemicznych procesów dojrzewania. Dzięki zawartości makro i mikroelementów, polisacharydów, specyficznych ekstraktów roślinnych i niezbędnych aminokwasów w naturalny sposób wspomaga dojrzewanie i wybarwianie się owoców. W szczególności arginina, alanina i leucyna sprzyjają syntezie prekursorów odpowiedzialnych za właściwości smakowe i zapachowe; prolina i glicyna odgrywają rolę antystresową i stymulują fotosyntezę; fenyloalanina ma pozytywne działanie w syntezie antocyjanów odpowiedzialnych za zabarwienie skórki owoców; metionina jest naturalnym prekursorem etylenu, który stymuluje i koordynuje dojrzewanie i akumulację cukrów prostych.
Spośród makroskładników, które są związane z procesem dojrzewania, potas zapewnia większe i bardziej efektywne tworzenie się cukrów w organach zapasowych, które charakteryzują aromat i smak owoców i warzyw.
Formuła Erett wzbogacona jest o bor i żelazo chelatowane za pomocą EDTA, które nadają liściom ich naturalny kolor i blask. Bor natomiast w synergii z potasem gwarantuje zrównoważone dojrzewanie i bierze udział w metabolizmie węglowodanów.
Erett jest szczególnie przydatny we wszystkich przypadkach wysokiej produkcji, gdy warunki glebowe i klimatyczne są niekorzystne dla procesów dojrzewania, a także w celu podniesienia poziomu jakości produkcji (zwłaszcza pod względem konsystencji i poziomu cukru).
Dlaczego warto stosować Erett?
- Wspomaga dojrzewanie owoców.
- Zwiększa i wyrównuje kolor i blask owoców.
- Zwiększa stężenie cukru (wzrost stopnia Brix).
- Poprawia dojrzewanie i zmniejsza ilość odpadów.
- Wydłuża okres przydatności do spożycia.
- Zwiększa masę, wielkość i konsystencję produkcji.
- Na roślinach kwiatowych i ozdobnych zwiększa blask kwiatów i ich trwałość.
Zastosowanie: Owoce / Warzywa (papryka, pomidor, jabłko), Ogrodnictwo, Kwiaty, Uprawy przemysłowe
Dawkowanie i sposób stosowania
Aplikacja dolistna:
- Uprawy pod osłonami 400-450 ml/100 l wody
- Uprawy polowe od 2-2,5 l/ha
Zalecana ilość wody: 300-500 l/ha
Fertygacja: 4-6 l/ha
2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy.
Sposób stosowania | Rośliny | Stosowanie | Dawkowanie |
---|---|---|---|
Dolistne | Owoce i Warzywa Ogrodnictwo Kwiaty Uprawy przemysłowe | 2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy (od początku wybarwiania się owoców) | 400-450 ml/100 l wody lub 2-2,5 l/ha 300/500 l wody/ha |
Kropelkowe/Fertygacja | Owoce i Warzywa Ogrodnictwo Kwiaty Uprawy przemysłowe | 2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy (od początku wybarwiania się owoców) | 4-6 l/ha |