Erett

Stymulator dojrzewania

Erett sprzyja produkcji cukrów i przyspieszeniu biochemicznych procesów dojrzewania. Dzięki zawartości makro i mikroelementów, polisacharydów, specyficznych ekstraktów roślinnych i niezbędnych aminokwasów w naturalny sposób wspomaga dojrzewanie i wybarwianie się owoców. W szczególności arginina, alanina i leucyna sprzyjają syntezie prekursorów odpowiedzialnych za właściwości smakowe i zapachowe; prolina i glicyna odgrywają rolę antystresową i stymulują fotosyntezę; fenyloalanina ma pozytywne działanie w syntezie antocyjanów odpowiedzialnych za zabarwienie skórki owoców; metionina jest naturalnym prekursorem etylenu, który stymuluje i koordynuje dojrzewanie i akumulację cukrów prostych.

Spośród makroskładników, które są związane z procesem dojrzewania, potas zapewnia większe i bardziej efektywne tworzenie się cukrów w organach zapasowych, które charakteryzują aromat i smak owoców i warzyw.

Formuła Erett wzbogacona jest o bor i żelazo chelatowane za pomocą EDTA, które nadają liściom ich naturalny kolor i blask. Bor natomiast w synergii z potasem gwarantuje zrównoważone dojrzewanie i bierze udział w metabolizmie węglowodanów.

Erett jest szczególnie przydatny we wszystkich przypadkach wysokiej produkcji, gdy warunki glebowe i klimatyczne są niekorzystne dla procesów dojrzewania, a także w celu podniesienia poziomu jakości produkcji (zwłaszcza pod względem konsystencji i poziomu cukru).

Dlaczego warto stosować Erett?

  •  Wspomaga dojrzewanie owoców.
  • Zwiększa i wyrównuje kolor i blask owoców.
  • Zwiększa stężenie cukru (wzrost stopnia Brix).
  • Poprawia dojrzewanie i zmniejsza ilość odpadów.
  • Wydłuża okres przydatności do spożycia.
  • Zwiększa masę, wielkość i konsystencję produkcji.
  • Na roślinach kwiatowych i ozdobnych zwiększa blask kwiatów i ich trwałość.

Zastosowanie: Owoce / Warzywa (papryka, pomidor, jabłko), Ogrodnictwo, Kwiaty, Uprawy przemysłowe

Dawkowanie i sposób stosowania

Aplikacja dolistna:

  • Uprawy pod osłonami 400-450 ml/100 l wody
  • Uprawy polowe od 2-2,5 l/ha

Zalecana ilość wody: 300-500 l/ha

Fertygacja: 4-6 l/ha

2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy.

Sposób stosowaniaRoślinyStosowanieDawkowanie
DolistneOwoce i Warzywa Ogrodnictwo
Kwiaty
Uprawy przemysłowe
2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy
(od początku wybarwiania się owoców)
400-450 ml/100 l wody lub 2-2,5 l/ha 300/500 l wody/ha
Kropelkowe/FertygacjaOwoce i Warzywa Ogrodnictwo
Kwiaty
Uprawy przemysłowe
2-3 zastosowania w całym cyklu uprawy
(od początku wybarwiania się owoców)
4-6 l/ha