Magnecal

Poprawia konsystencję i trwałość owoców

Magnecal to płynny nawóz na bazie wapnia i magnezu skompleksowanych z ligninosulfonianem amonu, organiczną cząsteczką ligniny zdolną do przenikania przez kutykulę liścia i przenoszenia tych dwóch pierwiastków wewnątrz tkanek roślinnych, czyniąc je łatwo dostępnymi w celu rozwiązania fizjopatii spowodowanych ich niedoborem. Wapń wzmacnia ściany komórkowe sprzyjając mechanicznej odporności tkanek, poprawiając jakość, konsystencję i trwałość owoców.

Magnez stymuluje powstawanie chlorofilu i poprawia aktywność fotosyntetyczną poprzez zwiększenie stężenia cukru oraz poprawia wybarwienie liści i owoców.

Dlaczego warto stosować Magnecal?

  • Zapobiega fizjopatiom spowodowanym niedoborem wapnia i magnezu.
  • Zwiększa stężenie cukru w owocach.
  • Poprawia trwałość produktów.
  • Wysoki poziom asymilacji przez liście i korzenie.

Zastosowanie: Owoce / Warzywa, Ogrodnictwo, Kwiaty, Uprawy przemysłowe (zboża, kukurydza, rzepak)

Dawkowanie i sposób stosowania

Aplikacja dolistna:

  • Uprawy pod osłonami 350-500 ml/100 l wody
  • Uprawy polowe od 1,75-2,5 l/ha
  • Zalecana ilość wody 300-600 l/ha

Fertygacja: 20 l/ha

2-4 zastosowania w całym cyklu uprawy.

Sposób stosowaniaRoślinyStosowanieDawkowanie
DolistneOwoce i Warzywa Ogrodnictwo
Kwiaty
Uprawy przemysłowe
2-4 zastosowania w całym cyklu350-500 ml/100 l wody lub 1,75-2,5 l/ha 300/600 l wody/ha
Kropelkowe/FertygacjaOwoce i Warzywa Ogrodnictwo
Kwiaty
Uprawy przemysłowe
2-4 zastosowania w całym cyklu20 l/ha