Magnecal
Poprawia konsystencję i trwałość owoców
Magnecal to płynny nawóz na bazie wapnia i magnezu skompleksowanych z ligninosulfonianem amonu, organiczną cząsteczką ligniny zdolną do przenikania przez kutykulę liścia i przenoszenia tych dwóch pierwiastków wewnątrz tkanek roślinnych, czyniąc je łatwo dostępnymi w celu rozwiązania fizjopatii spowodowanych ich niedoborem. Wapń wzmacnia ściany komórkowe sprzyjając mechanicznej odporności tkanek, poprawiając jakość, konsystencję i trwałość owoców.
Magnez stymuluje powstawanie chlorofilu i poprawia aktywność fotosyntetyczną poprzez zwiększenie stężenia cukru oraz poprawia wybarwienie liści i owoców.
Dlaczego warto stosować Magnecal?
- Zapobiega fizjopatiom spowodowanym niedoborem wapnia i magnezu.
- Zwiększa stężenie cukru w owocach.
- Poprawia trwałość produktów.
- Wysoki poziom asymilacji przez liście i korzenie.
Zastosowanie: Owoce / Warzywa, Ogrodnictwo, Kwiaty, Uprawy przemysłowe (zboża, kukurydza, rzepak)
Dawkowanie i sposób stosowania
Aplikacja dolistna:
- Uprawy pod osłonami 350-500 ml/100 l wody
- Uprawy polowe od 1,75-2,5 l/ha
- Zalecana ilość wody 300-600 l/ha
Fertygacja: 20 l/ha
2-4 zastosowania w całym cyklu uprawy.
Sposób stosowania | Rośliny | Stosowanie | Dawkowanie |
---|---|---|---|
Dolistne | Owoce i Warzywa Ogrodnictwo Kwiaty Uprawy przemysłowe | 2-4 zastosowania w całym cyklu | 350-500 ml/100 l wody lub 1,75-2,5 l/ha 300/600 l wody/ha |
Kropelkowe/Fertygacja | Owoce i Warzywa Ogrodnictwo Kwiaty Uprawy przemysłowe | 2-4 zastosowania w całym cyklu | 20 l/ha |